Rationaliseringar främsta orsaken till omfattande sjukskrivningar

Rationaliseringarna i arbetslivet är den främsta orsaken till de omfattande sjukskrivningarna under senare år. Generellt har rationaliseringar ofta en mycket kraftig effekt på de anställda. I rationaliseringsvågen sveps de goda effekterna av arbetsmiljöarbetet ned i havet av negativa effekter. De negativa effekterna av rationaliseringar kan i viss mån undvikas. Jörgen Winkel,  aktiv vid institutionen för arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet  har tillsammans med sin kollega professor Rolf Westgaard gått igenom de senaste 20 årens forskning, totalt över 10 000 artiklar och skrivit om detta. Deras artikel är publicerad här. De har också sett att hälso- och sjukvården är värst drabbad. Göteborgsposten skriver: ”Winkel och Westgaard föreslår ett ökat samarbete mellan forskare och arbetslivets chefer för att hitta vägar till ett arbetsliv där människor kan hålla sig friska.” Kanske denna forskning vara något för Ulf Kristersson och folkhälsominister Maria Larsson att ta till sig?

Att förhindra nya sjukskrivningar i hälso- och sjukvården borde vara ett prioriterat område även för lokalpolitiker i kommuner och landsting.
En kommentar från kommentarsfältet till artikeln i Göteborgsposten:
”Rationalisering/Besparing? Kraftig personalminskning dag som natt har inte räckt, nu läggs äldreboendet ner och jag mfl får byta arbetsplats/uppgifter.Minskningen av personalstyrkan gjorde bla att en nattpersonal ansvarade för 24 dementa personer fördelade på 4 våningar. Ohållbart både för arbetstagare och de boende!”

Dagens medicin Yrkesnätet Göteborgsposten Skånskan
HR-bloggen om exemplet France Telecom Johan Westerholm skriver också om sjukförsäkring med anledning av DN:s ledare idag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*