Fotografering förbjuds och ny polisdatalag ger större möjligheter till övervakning

Visst är det så att fotografering via mobiltelefoner har bidragit till att det fotograferas jämt och överallt, för många olika syften. Men är det skäl att inskränka grundlagen? Flera fack sågar idag förslaget enligt SR. Man anser att utgivaransvaret vältras över på den enskilde fotografen och hotar allmänhetens rätt att fritt lämna in tips till medier. Det ser inte bättre ut än att Beatrice Ask (M) vill ha en lag som  inskränker möjligheten till granskning av makthavare.

Samtidigt har, enligt Sveriges Radio polisen fått en ny datalag som bland annat ger möjligheter att  bevara uppgifter om personer under längre tid än tidigare. Det kommer också att vara lägre krav för att få behandla personuppgifter i kriminalunderrättelseverksamheten. Här står det om uppgifter som gjorts ”gemensamt tillgängliga”, om ”direktåtkomst” och om hur olika myndigheter i brottsbekämpande syfte får ta del av personuppgifter och DNA. Jag känner igen dessa begrepp från Patientdatalagen.

OK. Man ska alltså underlätta för polisen att behandla personuppgifter och  DNA om enskilda. Samtidigt ska man inskränka möjligheterna för enskilda att fotografera och göra det till brott som kan ge två års fängelse.

Polisen och andra övervakande myndigheter ges större frihet och individer i samhället mindre. Är det så vi vill ha det?

Media; SvD DN
Bloggar: Kulturbloggen Högbergs tankar, Mobergs tankar.Rosenrasande,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*