Förlossningsvård och kvinnohälsa

Som utbildad barnmorska i tredje generationen är jag mycket glad över att regeringen satsat så stort på kvinnohälsa. Som forskare i reproduktiv hälsa likaså. Det senaste tillskottet är en miljard kronor årligen från 2018 fram till 2022.   Redan 2015 satsade regeringen  200 miljoner kronor, sedan 400 miljoner kronor årligen under perioden 2016-2019. Sedan kom ytterligare 300 miljoner 2017 och 200 miljoner 2018. Och då senast den årliga miljarden.

Övriga satsningar har gjorts på primärvårdens kvinnohälsa, avgiftsfri screening av livmoderhalscancer, avgiftsfri mammografi mm.

Det har regnat pengar över Stockholm. En stor del av pengarna ovan ska gå  till att förstärka personaltätheten och förbättra arbetsmiljön. Fler barnmorskor är det som behövs. Frågan är hur landstingen gjort med den saken? Och då främst de M-styrda landstingen. Regeringen detaljstyr inte i varje landsting och region, utan satsningen går via överenskommelser med Sveriges kommuner och landsting. 

Det är fantastiskt bra med dessa pengar från regeringen. Men trilskande landsting som inte vill öka barnmorskebemanningen kan göra att pengarna inte har  avsedd effekt, trots att man ska redovisa hur de används.

Men kom ihåg: alliansen  satsade aldrig på förlossningsvården! 

 

 

.

Taggar: , , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*