Bort med den bortre tidsgränsen

I regeringens budget finns förslag på att ta bort den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Förhoppningsvis går den igenom i Riksdagens omröstning också. Denna tidsgräns har varit mycket omdiskuterad sedan den kom 2008. Bland annat blev det en stor debatt strax före valet 2010, då en dotter skrev om sin mammas sjukdom och kamp för att få sjukpenning i ett blogg som hon döpte till ”Klamydiabrevet”. Enligt många gjorde denna fråga att alliansen inte fick majoritet i Riksdagen. I en Vitbok beskrivs hur alliansregeringen gjort små justeringar i regelverket, ofta hårt pressade av massmedier, forskare och den politiska oppositionen.

Många av de som utförsäkrats efter 2,5 år är fortfarande sjuka, kan inte arbeta utan blir åter sjukskrivna efter en tre månaders karenstid utan ersättning. De som enligt regelverket förts över till Arbetsförmedlingen har haft svårt att tillgodogöra sig de insatser som erbjudits. Vissa har i år kommit tillbaka för tredje gången, medan de flesta försvunnit på vägen. Många har fått sin ekonomi raserad och har fått leva på anhöriga, försökt få försörjningsstöd eller tagit ut sin låga pension i förväg. De flesta som är sjukskrivna är kvinnor, även när det gäller denna grupp. I en nyligen publicerad svensk studie undersöktes hälsan hos en grupp utförsäkrade kvinnor där diagnoserna var psykisk ohälsa och smärta. De har dålig eller mycket dålig hälsa, sover dåligt eller mycket dåligt, äter mycket läkemedel, har betydligt högre risk för självmord och i genomsnitt två diagnoser som rör psykisk ohälsa.

Vi kan alla vara överens om att tidig rehabilitering och bra kontakt med arbetsplatsen är mycket viktig. Även sen rehabilitering kan vara en viktig faktor för att återgå i arbete. Det ska finnas rehabilitering och både sena och tidiga insatser. Men vi är inte överens om att personer återgår i arbete för att de blir fattiga och förlorar sin ersättning. Tvärtom är ekonomiska bekymmer en ohälsofaktor. Att behöva oroa sig för ekonomin kan skapa ohälsa och försena tillfrisknande.

Borgerliga politiker försvarar sin sjukförsäkringsmodell och påstår att detta kommer att öka sjukfallen. De har dock redan ökat sedan 2010.  Det finns inga rapporter som stödjer att en bortre tidsgränsen i sig minskar antalet sjukfall. Det finns mycket att göra för att minska antalet sjukfall och det har denna regeringen ett åtgärdsprogram för. Men att ha en bortre tidsgräns är verkningslöst.

Varje månad blir ca 1000 personer utförsäkrade. Låt oss sätta stopp för det och fortsätta arbeta för minskade sjuktal och förbättrad hälsa.

 

TCO ”Utredarna” om bortre tidsgränsen. TCO-förslag om  sjukförsäkringen. Debatt om bortre tidsgränsen i Riksdagen.

Taggar: ,
Notice: compact(): Undefined variable: limits in /customers/2/a/c/annavikstrom.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Notice: compact(): Undefined variable: groupby in /customers/2/a/c/annavikstrom.se/httpd.www/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 853 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/a/c/annavikstrom.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/a/c/annavikstrom.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4382 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/a/c/annavikstrom.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4382

Kommentera Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/2/a/c/annavikstrom.se/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4382

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*